Onze producten

Slagerij de Schelfer maakt diverse soorten verduurzaamde delicatessen van Nederlandse varkens. Wij maken onder andere Droge worsten, Beantriham, Nekka, Ribba en Naegelholt. Probeert u eens Nekka, onze Achterhoekse variant op het Italiaanse Coppa of Dreuge Wos met Venkelzaad. Bekijk hieronder een overzicht van onze producten.

Sinds we niet naar markten kunnen en toen de horeca gesloten was, hebben we een ‘pakhuuske’ gemaakt. Een schot in de roos en een toevoeging aan de vele wandelroutes die ons bedrijf vinden.

Het is zelfbediening: alle droge worsten worden te koop aangeboden. De pure droge worst, de droge worst met kruidnagel en peper kosten €2,50 en de droge worst met knoflook, oude geitenkaas, venkelzaad en noten kost €3,- en de pittige droge worst kost €4,-. Ook de 1-meter bierworst is er te koop. Droge worst met een donker biertje van brouwerij De Vleeghel uit Veghel.

Met een QR code is het makkelijk betalen maar ook contant mag betaald worden in het kopen potje.

Alle combinaties mogelijk: dan 4 worsten voor €10,-

(exclusief de bierworst)

Beantriham

Beantriham van De Schelfer is onze 1 jaar oude rauwe ham en is het paradepaardje van ons bedrijf. De ham kenmerkt zich door een zachte, zoetere smaak en heeft de klasse van een Zuid-Europese ham. “De Librije” sprak in 2008 van de beste rauwe ham van Nederlandse bodem ooit geproefd. De ham wordt eerst droog-gezouten en dan te rusten gelegd zodat het zout er gelijkmatig in kan trekken. Dit duurt een aantal weken. Dan wordt de ham enkele maanden te drogen gehangen in onze drogerij. De Achterhoekse omgevingslucht zorgt ervoor dat het gewicht van de ham van ongeveer 10 naar 6 kg verminderd. Dan wordt ze afgesloten met smout (“Smaltz”, zegt de Duitser) en te rusten gelegd totdat zein elk geval een jaar oud is. We laten hammen ook nog langer liggen, ons record is 5 jaar en kunnen concluderen dat leeftijd ertoe doet. Het wordt steeds beter. Dit proces is vakwerk en mag zeker een ambacht worden genoemd.

Er is nog een rauwe ham variant, voor dagelijks gebruikt en dat is De Schinken. Een kleiner hammetje wat er 3 maanden over doet om het predicaat van De Schelfer te krijgen. Ook drooggezouten en dan gedroogd.

Nekka, de Achterhoekse Coppa

Nekka is onze Achterhoekse variant op het Italiaanse Coppa. Gemaakt van uitgebeende nekkarbonade wordt dit product drooggezouten met een kruidenmix met onder andere een tikkeltje kaneel, peper, tijm en nootmuskaat. Na een aantal weken rijpen wordt de Nekka in een runderzakeind afgestopt en enige maanden te drogen gehangen. De gemarmerde structuur zorgt voor een heerlijke volle smaak waar ook de Italiaanse variant bekend om is. Nekka is geschikt als broodbeleg maar ook als tapas-hapje of tussendoortje.

DreugeWos in 8 smaken

De droge worst “DreugeWos” is er in meerdere varianten, een aantal produceren we permanent en een aantal af en toe afhankelijk van seizoen en vraag. De DreugeWos is echt droog, niet zuur en heeft een lekkere bite. Van puur varkensvlees, met zout, kruiden en specerijen zoals droge worst is bedoeld!

De volgende varianten maken we:

  • Puur met alleen zout en peper
  • Kruudnaegel, met een vleugje kruidnagel en nootmuskaat
  • Pepper, lekker met veel zwarte peper
  • Knoflook met gemalen verse knoflooktenen
  • Olle Geitenkeeze, overjarige geitenkaas van jonge geiten van De Brommels uit Winterswijk
  • Pittig met piri piri, onze variant op Chorizo
  • Venkelzaad
  • Nutt’n, met noten als cashew, walnoot, paranoten, amandelen, hazelnoten, pecannoten afhankelijk waar Bert aan kan komen.

Ribba

Ribba wordt gemaakt van de filet van het varken en is dus erg mager. Drooggezouten en soms ingelegd met kruiden als thijm en rozemarijn of soms rozenzout wordt dit gedroogde product vergeleken met het Italiaanse Lonza. Ongeveer de helft van het gewicht blijft over en hierdoor is de smaak krachtig, vol en kruidig.

Nagelhout/Naegelholt

Neagelholt is een Achterhoeks/Twents streekproduct gemaakt van runderrosbeef. Zouten, Drogen, en dan dunne snie’e en dikke beleggen.

Birgitta

Birgitta is een salami-variant met de receptuur uit de Italiaanse Piemontese. Gemaakt van zuiver varkensfilet en hand-gesneden stukjes spek maakt dit product uniek in zijn soort. Apart wordt de worst pas echt van de toegevoegde opgekookte wijn met onder andere nootmuskaat en peper. Het grove zeezout maakt de Birgitta compleet. De worst wordt te drogen gehangen in een dikke darm (veteind) waardoor het drogen langzaam gaat wat de smaak ten goede komt. Birgitta is ook geschikt als broodbeleg maar ook als tapas-hapje of tussendoortje of in een salade.